Przepisów z zastosowaniem jajek nie brakuje. Można przygotowywać je na każdy posiłek. Na śniadanie tradycyjnie jajecznicę lub omlet, jako dodatek do kanapek i sałatek, a na obiad w postaci żurku i zupy szczawiowej. Ciekawym daniem na drugie danie obiadowe są jajka w panierce zrobionej ze schabu i suszonych pomidorów.
Aby przygotować to pożywne danie, wystarczy przygotować:
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupki,
- 3 plastry schabu,
- 6 suszonych pomidorów,
- 1 jajko surowe,
- bułkę tartą,
- sól, pieprz do smaku.
Kawałki schabu należy rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Suszone pomidory drobno pokroić i połączyć z przyprawami. Schab smarujemy z jednej strony pomidorowym farszem, następnie kładziemy na to ugotowane jajko i zawijamy je schabem.
Kolejny krok to zamoczenie całości w roztrzepanym jajku surowym, a następnie w bułce tartej. W ten sposób powstanie smaczna panierka. Ostatni krok to usmażenie wszystkich „zawiniątek” na głębokim oleju z każdej strony.
Dodatkowo można przygotować szybką sałatkę lub ziemniaki i obiad dla całej rodziny gotowy!